امروز: سه شنبه 29 اسفند 1402
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

بررسی استان بوشهر

بررسی استان بوشهر دسته: جغرافیا
بازدید: 5 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 31 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 71

بخش اعظم استان بوشهر جزء اقالیم گرم محسوب می شود نوار ساحلی استان در طبقه بندیهای كلاسیك جزء مناطق خشك گرم شدید، نواحی مجاور آن كه بین ساحل و كوهپایه ها قرار گرفته است در دسته مناطق خشك گرم میانه و بالاخره بخشی از كوهپایه ها جزء مناطق گرم ضعیف قرار می گیرند در مناطق مرتفع استان تیپ آب و هوای خشك معتدل و تیپ های فرعی با گسترة بسیار كوچك نیز تشخیص د

قیمت فایل فقط 23,400 تومان

خرید

مشخصات جغرافیایی (10)و(16)

استان بوشهر با مساحت 653/27 كیلومتر مربع بصورت نواری ساحلی بین خلیج فارس و كوهپایه های زاگرس قرار گرفته است گستره استان بوشهر بین  تا  عرض شمالی و  تا  طول شرقی در امتداد شمال غربی-جنوب شرقی واقع شده و بلحاظ كمی عرض جغرافیای در طوقه جنوبی و گرم منطقه معتدله شمالی قرار دارد. بخش مهمی از استان را جلگخ وسیعی تشكیل می دهد كه ارتفاع آن از سطح دریا كمتر، از 300 متر است و در حقیقت ادامه جلگه وسیع خوزستان می باشد كه عرض آن در امتداد نصف النهار، در برخی از نقاط مركزی به 100 كیلومتر بالغ می گردد. این جلگه در قسمت جنوبی استان به باریكه ای تبدیل می گردد كه عرض آن باریكتر از یك كیلومتر نیز كمتر است. در این قسمت كوهپایه های زاگرس عملاً به خلیج فارس می پیوندد. ارتفاعات منطقه، محدود و از دسترس قسمتهای مرتفع زاگرس بسیار دور است.

مرتفع ترین ناحیه استان را بخش كوهستانی شرق برازجان و شمال خورموج تشكیل می دهد. در منطقه اخیر بام استان بوشهر بصورت یك منطقه ارتفاعی به فراز 1950 متر قرار گرفته است. سایر مناطق مرتفع نظیر كوه سیاه(1691 متر) كوههای دشتستان(1341 متر) كوه مند(789 متر)، ارتفاعی كمتر دارند.

بخش كم ارتفاع استان بوشهر در حقیقت جلگه های آبرفتی رودخانه های مند و حلّه می باشند كه از رشته كوههای زاگرس در فارس سرچشمه می گیرد.

استان بوشهر در حاشیه جنوب شرقی با استان هرمزگان، در شرق با استان فارس و در شمال و شمال غربی با استانهای خوزستان و كهگیلویه و بویر احمد، مجاور می باشد.

بارندگی این استان، صرفنظر از قسمتهای شرقی آن، از سایر سواحل خلیج فارس بیشتر است، در نواحی ساحل مركزی بین 250-200 میلیمتر دور نواحب مرتفع عموماً بین 250 تا 300 میلیمتر تغییر می كند. در نواحی محدودی از مناطق مرتفع میزان متوط بارندگی 500 میلیمتر در سال می رسد.

بخش اعظم استان بوشهر جزء اقالیم گرم محسوب می شود. نوار ساحلی استان در طبقه بندیهای كلاسیك جزء مناطق خشك گرم شدید، نواحی مجاور آن كه بین ساحل و كوهپایه ها قرار گرفته است در دسته مناطق خشك گرم میانه و بالاخره بخشی از كوهپایه ها جزء مناطق گرم ضعیف قرار می گیرند. در مناطق مرتفع استان تیپ آب و هوای خشك معتدل و تیپ های فرعی با گسترة بسیار كوچك نیز تشخیص داده شده است.

1-2-آبهای سطحی

بر اساس نقشه خطوط همباران كه طی مطالعات هواشناسی استان بوشهر تهیه شده است كل ریزشهای جوّی استان بطور متوسط حدود 6 میلیارد متر مكعب در سال برآورد می گردد. حال بفرض اینكه 20 درصد از میزان مذكور به جریان سطحی تبدیل گردد، میتوان گفت كه كل جریانهای سطحی سالانه استان بطور متوسط حدود 2/1 میلیارد متر مكعب خواهد بود. علاوه بر ان، تعدادی رود مهم و پرآب نیز از خارج محدوه جغرافیایی استان وارد استان بوشهر می گردد كه مهمترین آنها عبارتند از رودخانه مند، شاهپور و دالكی.

میزان آبدهی متوسط سالانه رودهای مذكور بترتیب حدود 1370،420،410 میلیون متر مكعب بوده، جمعاً 2/2 میلیارد متر مكعب جریان سطحی استانهای مجاور را به جریانهای سطحی سالانه استان بوشهر بطور متوسط بترتیب به 6/3 میلیارد متر مكعب می باشد. رودخانه های استان را می توان به دو گروه دائمی و فصلی تقسیم نمود. ذیلاً به بررسی وضعیت مهمترین رودخانه های استان پرداخته می شود:

1-3-رودهای دائمی(21)

1-3-1-رودخانه مند:پرآبترین رود واقع در استان بوشهر رود مند می باشد كه این رود از ارتفاعات شمال غربی شیراز سرچشمه گرفته پس از عبور از مجاورت دشتهای كوار، خفر، كازرین، شرف خلیل و لاغر، و همچنین تلاقی با رودخانه های شور جهرم و دارالمیزان وارد استان بوشهر می گردد. رودخانه های شور دهرم(ادامه رودخانه فیروزآباد) و رودخانه دشت پلنگ) و باغان نیز در داخل استان به این رودخانه پیوسته، پس از گذشتن از میان اراضی وسیع منطقه دشتی به خلیج فارس منتهی می گردد.

وسعت كل حوضه رودخانه مند در محل تخلیه به خلیج فارس حدود 58400 كیلومتر مربع است كه بالغ بر 15 درصد آن مستمل بر زیر حوزه های دشت پلنگ، شنبه، باغان، سنا و رود شور، در استان بوشهر واقع شده است. آبدهی این رودخانه پس از تلاقی با رودخانه شور دهرم و قبل از اختلاط با جریان رودخانه باغان در محل ایستگاه اندازه گیری قنطره بر اساس آمار 17 ساله(61-1344) حدود 1.541 میلیون متر مكعب می‌باشد.

آب رودخانه مند در ابتداء دارای كیفیت مناسبی می باشد ولی پس از اختلاط با جریانهای شاخه های شور بتدریج از كیفیت آن كاسته می شود، بطوریكه در محل ورود به استان بوشهر كیفیت آن بحدی نازل است كه جهت آبیاری نیز قابل استفاده نمی باشد. در حال حاضر طرحهای احداث سد مخزنی در دو محل بند بهمن و تنگ كارزین در بخشهای فوقانی این رودخانه كه در استان فارس واقع است در دست مطالعه می باشد، ولی قدر مسلم آنكه احداث سدهای مخزنی مذكور نه تنها تأثیری در بهبود كیفیت رودخانه مند نخواهد داشت، بلكه باعث تنزل كیفیت آن در پایین دست محل سدها خواهد شد، زیرا شاخه های اصلی شور كه مهمترین سهم را در تنزل كیفیت جریان رودخانه ند دارند. در پایین دست محل سدها به رودخانه می پیوندند و نتیجتاً احداث سدهای مذكور و ذخیره آب بالنسبه مناسب در بالا دست باعث تنزل بیشتر كیفیت رودخانه خواهد شد.

علیهذا با توجه به آبدهی بسیار زیاد و چشمگیر رودخانه مند و نیز وسعت بسیار زیاد اراضی حاشیه رودخانه كه در استان بوشهر قرار دارند، پیشنهاد می شود مطالعات شناسایی كامل منابع شور كننده آب رودخانه مند و روشهای جلوگیری از شوری آن انجام پذیرد، تا چنانچه امكانات مناسبی جهت استفاده از این منبع عظیم وجود معلوم شود و بهره برداری مقتضی از ان آغاز گردد. لازم به یادآوریست كه تاكنون مطالعات شناسایی در این زمینه صورت نگرفته است.

قیمت فایل فقط 23,400 تومان

خرید

برچسب ها : استان بوشهر , مشخصات جغرافیایی استان بوشهر , بارندگی استان بوشهر , آبهای سطحی استان بوشهر

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر