امروز: سه شنبه 29 اسفند 1402
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

بررسی پدیده مه

بررسی پدیده مه دسته: جغرافیا
بازدید: 6 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 409 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 86

با وجود پیشرفتهای تكنولوژی، هنوز مه، بعنوان خطری جدی برای هوانوردی، دریانوردی و راه و ترابری محسوب می شود سیستم های حمل و نقل جاده‌ای، هوایی و دریایی به علت وجود مه غلیظ، دچار اختلال می شوند و درصد بسیاری از خسارات جانی و مالی بدلیل وجود مه ایجاد می گردد

قیمت فایل فقط 23,400 تومان

خرید

فهرست مطالب

مقدمه ................................... 4

تعریف مه ................................ 6

اقلیم شناسی مه .......................... 6

انواع مه ................................ 8

ساختار فیزیكی مه ........................ 14

مفاهیم كلی تعدیل مه ..................... 17

روش‌های رفع فیزیكی مه .................... 19

روش های تبخیر ............................ 20

روش های پیشگیری........................... 22

استفاده از علم سنجش از دور و كمك گرفتن از عكسهای ماهواره‌ای ....... 23

مفاهیم اصولی در سنجش از دور .............. 24

دورسنجی ................................. 26 

نیاز مبرم به آمار و اطلاعات از منابع زمینی . 28

انرژی یا تشعشع الكترومغناطیسی ............ 29

الف: طیف انرژی الكترومغناطیسی ............ 30

ب: بازتاب طیفی .......................... 31

ماهواره ها و سیستم های سنجش از دور در هواشناسی و علوم جو ........ 32

كاربرد تغییر تصاویر و داده های ماهواره ای 35

كاربرد سنجش از دور در مه زدایی .......... 37

پیش بینی مه .............................. 41

مه تابشی ................................ 43

ضرورتهای مه تابشی ........................ 45

مه جبهه ای .............................. 46

ضرورت های مه جبهه ای .................... 47

مه دریایی ............................... 48

ضرورت های مه دریایی ..................... 50

مه فرارفتی ............................... 51

ضرورت های مه فرارفتی ..................... 52

مه توده ای .............................. 53

نیاز كلی در پراكندگی مه ................. 54

پراكندگی مه ابر سرد ..................... 58

فناوری بارورسازی ........................ 59

بارورسازی با یخ خشك ..................... 60

بارورسازی با پروپان ..................... 61

بارورسازی با استفاده از دی اكسید كربن مایع (LC)    61

پراكندگی مه گرم ......................... 65

مخلوط كردن بوسیله هلیكوپتر ................ 66

بارورسازی بوسیله مواد جاذبه الرطوبه ..... 68

مه زدایی از طریق گرمایشی زمینی ........... 72

حذف مه یخی ............................... 81

نتیجه ................................... 82

مقدمه

با وجود پیشرفتهای تكنولوژی، هنوز مه، بعنوان خطری جدی برای هوانوردی، دریانوردی و راه و ترابری محسوب می شود. سیستم های حمل و نقل جاده‌ای، هوایی و دریایی به علت وجود مه غلیظ، دچار اختلال می شوند و درصد بسیاری از خسارات جانی و مالی بدلیل وجود مه ایجاد می گردد.

طبق تعریف، مه به هر ابری اتلاق می گردد كه میدان دید ناظر را كاهش دهد و آن را از هزار متر به 100 و حتی 10 متر محدود كند. مه می تواند از  چند ساعت تا چندین روز ماندگار باشد و بطور طبیعی تحت تأثیر نیروی عمودی قوی و گرمای خورشیدی پراكنده شود. بطور كلی مه یك پدیده آب و هوایی در سطح وسیع است و محاسبه رخداد مه تنها از طریق مشاهده می تواند مورد توجه قرار گیرد.

آمار نشان دهنده خسارات بسیار ناشی از مه غلیظ در سرتاسر جهان می باشد. لذا، كشورها را بر آن داشته تا با ابداع سیستم های عملیاتی و قابل استفاده جهت مه‌زدایی در سطح جاده ای، هوایی و دریایی از خسارات وارده احتمالی بكاهند. كشورهای پیشرفته جهان نظیر امریكا، روسیه، ایتالیا، چین و ... در خصوص مقابله با پدیده مه آزمایشات و ابداعاتی انجام داده اند و نتایج تحقیقاتی مه‌زدایی آنها نیز انتشار یافته است. لذا همانطور كه كشورهای پیشرفته جهان با توجه به فناوری پیشرفته، پراكنش این پدیده مخرب را نیازی مبرم می دانند، ما نیز باید با در نظر گرفتن آمار خسارات جانی و مالی ناشی از مه به فكر تحقیقات و عملیات توسعه فن آوری در زمینه مه‌زدایی باشیم. شكی نیست كه مه را می توان با روشهای مصنوعی از بین برد. با آزمایشات بیشتر در مورد تكنیكهای موجود می توان قوانینی را بوجود آورد كه بتوانند در ایجاد تكنیكهای موفق و بهتر و كاهش دادن بیشتر هزینه و خطر عملیات مورد استفاده قرار گیرد. لذا آزمونهای تجربی ما را به سمت استاندارد كردن تكنیكهای مه‌زدایی سوق می دهد.

علیرغم پیشرفتهای تكنولوژیكی، هنوز مه برای هوانوردی و دریانوردی یك خطر جدی محسوب می شود. بعلت وجود مه غلیظ، سیستم های حمل و نقل جدید با سرعت بالا، متناوباً دچار اختلال می‌شوند. درصد زیادی از خسارات جانی، مالی و كاهش بهره‌وری در صنعت، بدلیل وجود مه ایجاد می شود. مه، در هوانوردی نیز مشكلاتی ایجاد می كند.

تعریف مه

طبق تعریف، نام مه به هر ابری اتلاق می شود كه میدان دید ناظر را كاهش دهد و آن را به 100 تا 1000 متر محدود كند. مه از قطرات بسیار ریز و بی شمار آب یا بلورهای یخ در تعادل كلوئیدی[1] پایدار با محیط بوجود آمده است. برخلاف بیشتر ابرهای دیگر، مه از چند ساعت تا چندین روز پایدار بوده و بطور طبیعی تحت تأثیر نیروی عمودی قوی و گرمای خورشیدی پراكنده می شود.

اقلیم شناسی مه

مه یك پدیده آب و هوایی در سطح وسیع است. رطوبت و سرمایش مورد نیاز برای شكل گیری آن و شرایط هواشناسی و جغرافیایی محلی در شكل گیری این پدیده بسیار تأثیرپذیرند.

در واقع محاسبه رخداد مه تنها از طریق مشاهده می تواند مورد توجه قرار گیرد. چرا كه یك خلبان و یك كاپیتان كشتی برای كشتیرانی نیاز به دید كافی دارند، و مه ملاك بزرگی برای فرودگاه ها، فانوسهای دریایی، بندرگاه ها و كشتیهاست. بنظر می رسد كه مه عمدتاً یك پدیده ساحلی است. با توجه به استثناهای جالب توجه در غرب اروپا؛ بیشترین رخداد مه در دنیا تقریباً در نواحی ساحلی دیده می شود. این نوع مه ها عمدتاً در نتیجه سرمایش هوای گرم و نمناك اقیانوس كه از روی جریانات هوای سرد اقیانوسها عبور می كند، شكل می گیرند. دو ناحیه از مه خیزترین نواحی دنیا، سواحل غربی و شمال آمریكا و آفریقا هستند كه به ترتیب توسط سرمای هامبولت[2] و جریانات بنگولا[3] شكل می گیرند.

با شدت كمتر، كاناریز[4] و جریانات غرب استوایی به ترتیب در ساحل شمال غربی آفریقا و ساحل غربی استرالیا شرایط ایجاد مه را به وجود می آورند. همه این نواحی دارای یك فركانس (تكرار) تناوب مه در هر فصل می باشد. جریانات دریایی كالیفرنیا مسئول تكرار زیاد مه بر روی سواحل كالیفرنیا در ماههای تابستان است كه در مجموع، بیشتر بصورت مه گرم هستند.

مه دریایی[5] مرسوم تابستانی در نواحی گرندبنكس[6] در نیوفوندلند[7] از جابجایی هوای مجاور آبهای گرم گلف استریم[8] با جریانات سرد اقیانوس در مجاورت بنكس بوجود می آید.

در حالت مشابه، هم جواری جریان هوای گرم ژاپن و جریانات سردی كه از دریای بنكس تولید می شود، ناحیه ای با فركانس های بالای مه در میان دریای ژاپن و كره[9] در طول ماههای تابستان ایجاد كرده است. همچنین این شرایط مشابه در جنوب شرقی آمریكای جنوبی، جایی كه جریانات گرم برزیل به آبهای سردتر غربی می‌پیوندد؛ مشاهده شده است.

مه‌های هوای نواحی گرمسیری كه بر روی اروپای غربی در زمستان رخ می دهند، همان هوای گرم دریایی است كه سرد شده و عملاً از روی نواحی سرد قاره ای عبور كرده است. مه‌های تابشی[10] نیز در دره های اروپای غربی در طول تابستان اتفاق می افتند. در هر كدام از این موارد، مه گاهی اوقات ابر سرد است. در دماهای زیر نقطه انجماد[11] یعنی در شمال غربی ایالت متحده، آلاسكا و گرینلند نواحی وجود دارد كه مه به دفعات رخ می دهد. بدون شك بیشتر مه‌هایی كه در عرضهای جغرافیایی دور تشكیل می شوند، مه های یخی هستند.

انواع مه

قیمت فایل فقط 23,400 تومان

خرید

برچسب ها : تعریف مه , اقلیم شناسی مه , انواع مه , ساختار فیزیکی مه , مفاهیم کلی تعدیل مه , روشهای رفع فیزیکی مه , روش های تبخیر , کاربرد سنجش از دور در مه زدایی

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر